Máme OTEVŘENO. Přejeme pohodlné nakupování. Tým PDA.cz

Mytí obytných vozů i karavanů jednoduše a rychle

Mytí obytných aut i karavanů jednoduše a rychle (2)

Mytí velkých vozů, jako jsou karavany, obytné a nákladní vozy, je náročný proces, zejména z důvodu velikosti a výšky umývaných ploch, které jsou špatně dostupné. Pro ideální způsob mytí je potřeba speciálních automatizovaných mycích linek, případně vyvýšených plošin, které zlepšují přístup k vysokým vozům v případě ručního mytí. Ne každý majitel obytného vozu nebo karavanu má možnost využívat speciálních mycích linek a proto bylo nutné vyvinout speciální příslušenství a autokosmetiku určenou k mytí karavanu a velkých obytných vozů i velkoprostorových dodávek. Toto příslušenství Vám podrobně představíme a popíšeme správný postup ručního mytí karavanů a velkých obytných vozů tak, aby mytí bylo jednoduché a rychlé.

Příslušenství pro mytí karavanů a obytných nákladních vozů

Příslušenství a autokosmetika pro mytí velkých obytných vozů, karavanů a dodávek

1. VYSOKOTLAKÝ ČISTIČ nebo-li vapka od 100 do 150 barů výstupního tlaku. Čím větší výstupní tlak vapka vyvine, tím má větší mycí schopnost nebo pěnivost trysky.

2. PĚNOTVORNÝ NÁSTAVEC pro vapku. Takzvaná pěnovací tryska je speciální příslušenství pro daný typ vapky. Některé levnější vapky nepodporují instalaci této speciální pěnovací trysky, ale nahrazují se tryskami, které nemají dostatečný pěnivý účinek. Z tohoto důvodu doporučujeme pořízení kvalitní vapky, která je kompatibilní se speciální pěnovací tryskou.

3. AKTIVNÍ PĚNA je speciální mycí přípravek určený k předmytí kraoserie. Tato pěna má aktivní účinek rozpouštění - rozklad nečistot vytváří hustou pěnu, která absorbuje a následně odplavuje nečistoty z povrchu vozu. Aktivní pěna šetrně a bez rizika poškrábání zbavuje povrch karoserie od hrubých nečistot.

4. AUTOŠAMPON S VOSKEM, který vytváří hustou pěnu. Ideální je takový autošampon, který s použitím pěnovací trysky vytvoří kluzkou pěnu s dlouhou výdrží, díky které se minimalizuje poškrábání karosérie.

5. TELESKOPICKÝ MYCÍ KARTÁČ s jemnými štětinami a vysokou chemickou odolností.

6. SILIKONOVÁ TELESKOPICKÁ STĚRKA bude vhodná pro odstranění vody z karosérie a skleněných ploch.

7. ČISTIČ SKLA odstraňující nečistoty a zbytky hmyzu.

8. TEKUTÉ STĚRAČE jsou prostředek pro vytvoření hydrofobní vrstvy na skleněných plochách. Vytváří vodoodpudivý povrch, na kterém se kapky vody i nečistoty neusadí a při jízdě jsou odvedeny náporem vzduchu pryč z povrchu. Takto ošetřené sklo vytváří bezpečný výhled za nepříznivého počasí a zamezuje vzniku námrazy. 

9. ČISTIČ DISKŮ, který odstraní prach z brzdových destiček a veškeré silniční nečistoty. Doporučujeme profesionální čistič disků kol s barevnou indikací rozpouštění nečistot.

10. OŠETŘENÍ PRYŽOVÝCH DÍLŮ A PNEUMATIK. Jeden z nejdůležitějších materiálů na voze jsou pneumatiky a těsnící prvky, které jsou vystavovány dlouhodobému působení slunečních paprsků, vysokým teplotám a všem nepříznivých vlivům. Proto je důležité o pryžové díly pečovat pomocí oživovače, aby byla zachována pružnost a nedocházelo k praskání a znehodnocení účelu gumových dílů.

Doporučení: pro základní mytí použijte uvedené přípravky číslo 1 až 6, pro kompletní údržbu použijte všechny uvedené přípravky.

Správný postup pro jednoduché a rychlé ruční mYtí obytných vozů, karavanů a dodávek

1. PŘEDMYJTE VŮZ POMOCÍ AKTIVNÍ PĚNY
Mytí vozu rozdělte minimálně na čtyři části karosérie. Například: 1. část pravá strana vozu, 2. část přední strana vozu, 3. část levá strana vozu, 4. část zadní strana vozu. Začínejte nejméně zašpiněnou částí vozu. Na každou část aplikujte aktivní mycí pěnu pomocí vapky (vysokotlakého čističe) s pěnovací tryskou. Nechte aktivní pěnu působit 3-5 minut a poté opláchněte silným proudem vody s pomocí vapky. Tento proces zbaví karosérií od hrubých nečistot bez poškrábání laku.
Doporučené produkty: Active Foam K2 5litrů | pH neutrální pěna Bela K2 

2. UMYJTE KAROSÉRII POMOCÍ AUTOŠAMPONU A TELESKOPICKÉHO KARTÁČE
Postupujte stejným způsobem jako u předmytí, tedy rozdělením mycích ploch na čtyři části. Nyní aplikujte autošampon s voskem pomocí vapky a pěnovací trysky na první část vozu. Pomocí teleskopického kartáče myjte plochu od vrchní části směrem dolů. Na kartáč vyvíjejte jen menší tlak. V případě silné špíny zvolte více tahů se střídavým pohybem, než-li vyvíjet větší sílu na kartáč. Poté opláchněte proudem vody. Tento proces aplikujte na zbývající tři části vozu.
Doporučené produkty: Teleskopický kartáč K2 140-240cm | Autošampon Express a Express Plus (s voskem) 5 litrů | Vena K2 PRO hydrofobní autošampon 

3. VYSUŠTE KAROSERII A OKNA TELESKOPICKOU STĚRKOU
Nyní můžete nechat vůz samovolně uschnout nebo použít teleskopickou stěrku, která se používá zejména na odstranění vody ze skleněných ploch, případně i na velké plochy karosérie.
Doporučené produkty: Stěrka na okno teleskopická 50-90cm 

4. POUŽIJTE SPECIÁLNÍ PŘÍPRAVKY PRO IMPREGNACI DŮLEŽITÝCH ČÁSTÍ
Na závěr můžete použít přípravky na ošetření skel a pryže pro prodloužení životnosti a odolnosti.
Doporučené produkty: Sigma K2 péče o pneumatiky a pryž | Vizio K2 PRO tekuté stěrače | Roton K2 profesionální čistič disků | Nuta K2 PRO čistič skla 

5. ČISTÝ INTERIÉR JE ZÁKLAD KOMFORTNÍ JÍZDY
Pohodlí za volantem je odvozeno od pořádku a čistoty na palubě vozu. Péče o interiér je nezbytný krok k navození příjemného komfortu a zážitku z řízení vozu. Pro čistotu interiéru je ideální použít univerzální pH neutrální čistič, který je vhodný pro všechny druhy povrchů (hliník, dřevo, plast, sklo, lak), protože jsou interiéry vyrobené z více druhů materiálů a dekoračních lišt. Samotný plast si také zaslouží impregnaci, aby netrpěl na přímém slunci, zachoval si vzhled, barvu a elasticitu. Neošetřené plasty jsou náchylné k prasknutí a rychlejšímu stárnutí. Důležitá je také šetrná údržba a impregnace kožených sedadel a čalounění, které jsou náchylné k praskání.Opotřebený interiér pak snižuje hodnotu celého vozu.
Doporučené produkty: Auron K2 sada na čištění kůže | APC K2 univerzální pH neutrální čistič | Omega K2 ošetření plastů | Čistič Alcantary nebo textilu 

Doporučujeme 

1. Vyvarovat se nejčastějším chybám při mytí vozu. Přehled 10ti nejčastějších chyb při mytí naleznete v našem článku ZDE >>>

2. V obytných a dodávkových vozech tráví řidiči mnoho času, a proto je důležité udržovat a čistit klimatizaci alespoň dvakrát ročně. Více naleznete v našem článku ZDE >>>

3. Pro dobré naladění na dlouhé cesty si dopřejte příjemnou vůni, která vás bude bavit a hýčkat. Vůně s obsahem máty vás budou povzbuzovat a pomohou zahnat únavu. Levandulové vůně snižují stres a navozují pocit pohody. Výběr nejlepších vůní najdete ZDE >>>

Závěr

Přeji spousty šťastných kilometrů, zážitků a radosti za volantem

www.prafemydoauta.cz - Svět luxusních vůní pro radost a dokonalý zážitek z jízdy

Autor článku: Oravec V. | 2021 © Parfémy do auta.cz, všechna práva vyhrazena - kopírování textů a fotografií je trestné dle autorského zákona č. 121/2000 Sb.,

Autokosmetika a příslušenství pro mytí karavanů a obytných nákladních vozů a dodávek