Máme OTEVŘENO. Přejeme pohodlné nakupování. Tým PDA.cz

Poškozuje bezkontaktní myčka lak vozu?

Poškozuje bezkontaktní myčka lak vozu?
Jak ochránit lak před tímto způsobem mytí?

Poškozuje bezkontaktní myčka lak automobilu - článek

Novým trendem v oblasti mytí automobilů jsou bezkontaktní myčky. Nejeden uživatel myčky se zamyslí nad tím, zda je tato technologie mytí bezpečná pro lak vozu? Jakým způsobem bezkontaktní myčka vlastně myje karosérii?
Každá takzvaná bezkontaktní myčka používá práškovou technologii mytí. Jedná se o mytí pomocí prášku, který je obsažen v teplé tlakové vodě vstřikován přes trysku pod velkým tlakem na povrch automobilu. Tento prášek společně s tlakem vody pomáhá z povrchu karosérie odstraňovat špínu a zaschlé nánosy silničních nečistot. Pokud máte zkušenost s klasickou vapkou, neboli vysokotlakým čističem, pak možná víte, že samotný tlak vody tyto nečistoty jen s těží odstraní. Proto každá bezkontaktní myčka v programu mytí přidává do vody prášek, tedy abrazivní tuhou složku, která naráží na nečistoty a tím je rozbíjí a odstraňuje. Z fyzikálního pohledu můžeme přirovnat tento způsob mytí ke známému tryskání (pískování oceli). Neznáme však přesné vlastnosti použitého prášku (příměsi) u bezkontaktní technologie mytí a tudíž nemůžeme posoudit, zda k poškození laku opravdu dochází. Proto jediná jistota je používat kvalitní ochranu laku, která odolá mechanickému namáhání při mytí v bezkontaktní myčce. Čím tedy chránit lak před tímto způsobem mytí? Rozhodli jsme se otestovat vysoce odolný vosk Quantum K2, který by měl odolat práškové technologií mytí a spolehlivě chránit lak automobilu.

Myšlenka testování vosku v bezkontaktní myčce

testováni odolnosti vosku proti mytí v bezkontaktní práškové myčce

Voskování auta je důležité pro ochranu laku. Vrstva vosku chrání karoserii před škodlivými vlivy, které poškozují lak. Nechráněný lak ztrácí lesk, barvu a stárne mnohem rychleji. V současném rychlém tempu života nás všechny omezuje nedostatek času a automobil většinou svěříme do péče mycímu salón, v případě, že si auto myjeme sami, potřebujeme kvalitní produkt, aby vynaložený čas, který věnujeme voskování, přinesl požadovaný efekt a dlouhodobou kvalitní ochranu. Zejména výdrž vosku a jeho ochrana zde hraje důležitou roli. Standardní vosky vydrží 1 – 2 měsíce, ale vše záleží na podmínkách, v jakých je auto provozováno. Například v opakujícím se deštivém počasí nebo v zimě, kdy na lak působí technická sůl, ochranná vrstva vosku vydrží mnohem méně, než například na jaře, kdy na lak působí méně vnějších vlivů. Rozhodli jsme se tedy otestovat vysoce odolný vosk Quantum K2 jiným způsobem, jelikož časová výdrž vosku není přesný ukazatel kvality vosku. Proto jsme se rozhodli otestovat odolnost vosku proti mytí. A protože jsou dnes populární bezkontaktních myčky, tak vyzkoušíme, zda vosk Quantum K2 odolá 10 mytím v myčce s práškovou technologií. Většina automobilů jezdících po českých silnicích má průměrné stáří 10let, a proto jsme k testu vysoce odolného vosku Quantum K2 připravili 13 let staré auto s originálním černým lakem.

Jak probíhal test vosku? Odolal vosk 10x opakovanému náročnému mytí?

1. Příprava před voskováním – čištění laku automobilu

čištění a odmaštění laku před voskováním

Před voskováním automobilu je velice důležité připravit povrch laku pro nanesení vrstvy vosku. Na dokonale čistý povrch laku vosky lépe přilnou a mnohem déle vydrží. Pro čistý lak však nestačí jen umýt auto šamponem nebo v myčce. Důležité je zejména odstranění chemických látek z povrchu laku pomocí čističe laku a odmašťovače T6 Klinet K2. Pro detailingovou péči doporučujeme provést ještě odstranění náletové rzi a asfaltu pomocí Claye, což není bezpodmínečnou nutností, pokud je povrch laku v dobré kondici bez znečištění.

2. Voskování automobilu voskem Quantum K2

aplikace vosku Quantum K2 - voskování

Na čistý a odmaštěný lak nanášíme tenkou vrstvu vosku Quantum K2 pomocí jemné aplikační houbičky K2. Díky tekuté konzistenci vosku Quantum je nanášení jednoduché a úsporné. Po aplikaci je nutné zaschlý vosk vyleštit pomocí utěrky z mikrovlákna, která je součástí balení. Doporučujeme automobil voskovat a leštit po částech tak, aby mezi aplikací vosku a leštěním byl časový rozestup 3-5 minut. Celý proces voskování nám trval 30 minut a na první pohled je viditelný rozdíl v odstínu a lesku karosérie. Na celý automobil jsme použili 1/3 objemu láhve s voskem. Jedno balení vosku Quantum K2 tedy vystačí na 3 až 4 aplikace. Poté jsme vosk nechali do druhého dne vyschnout, aby se jeho struktura stabilizovala a navázala na povrch laku. Poté jsme provedli zkoušku odpudivosti vody tím, že jsme lak polili vodou. Vodní vrstva se správně musí dělit na kapky a lehce sjíždět z karosérie dolů.

3. Mytí v bezkontaktní myčce a testování odolnosti vosku Quantum K2

deset mytí v bezkontaktní myčce - test odolnosti synetetického vosku Quantum K2 proti práškovému mytí

Po týdnu provozu automobilu přišel čas na první mytí karosérie a testování odolnosti ochranné vrstvy vosku Quantum K2. Auto bylo parkováno venku a jezdilo po prašných cestách, dálnici i v dešti. V následujících třech týdnech jsme mytí v bezkontaktní myčce provedli ještě 9x, abychom dosáhli během měsíce všech deseti mytí. Celý tento proces mytí můžete vidět na videu, které je na konci tohoto článku.

4. Výsledek testu odolnosti vosku Quantum K2

výsledek testu odolnosti vosku Quantum K2 proti mytí v bezkontaktní myčce

Po měsíčním testování a deseti mytích v bezkontaktní myčce zůstává na voze ochranná vrstva vosku Quantum neporušená. Testováním jsme se sami přesvědčili o vysoké kvalitě polymerů obsažených v syntetickém vosku. Vysoce odolný vosk Quantum K2 vydrží na voze až 5 měsíců. Jedna láhev vosku vystačí na 3 aplikace - 1,5 roku používání. O kvalitách a zejména o hladkosti a tvrdosti povrchu, jsme se také přesvědčili při focení na jiném voze, kde se snažíme na zadní víko kufru položit láhev. Plocha kufru byla zkosena v mírném úhlu a kvůli vysoce hladkému povrchu bylo nemožné láhev s voskem na dané místo umístit.
Více video zde

5. Video celého testu odolnosti vosku v bezkontaktní myčce

Kvalitní autovosk Quantum K2 můžete koupit zde:
https://www.parfemydoauta.cz/vysoce-odolny-vosk-quantum-k2/

Quantum K2 vysoce odolný vosk na auta - KOUPIT

Přeji spousty šťastných kilometrů a radosti za volantem

www.prafemydoauta.cz - Svět luxusních vůní pro radost a dokonalý zážitek za volantem

Autor článku: Oravec V.          2017 © Parfémy do auta.cz, všechna práva vyhrazena - kopírování textů je trestné dle autorského zákona č. 121/2000 Sb.,