Máme OTEVŘENO. Přejeme pohodlné nakupování. Tým PDA.cz

10 nejčastějších chyb při mytí auta

Jaké chyby při mytí auta možná děláte, ale nevíte o tom?

Staráte se o své auto pečlivě?
Nejste si jist/a, zda Váš postup mytí je ten nejefektivnější a nejšetrnější?
Zjistěte, zda také neděláte nejčastější chyby při mytí vašeho automobilu.
Deset nejčastějších chyb při mytí auta které možná děláte ale nevíte o nich
Umýt auto je občas potřeba, ale není to tak jednoduché, jak se zdá. Stačí udělat pár nesprávných kroků a můžete pouhým mytím nenávratně poškodit lak. Mnoho lidí jezdí se svým vozem do automatických mycích linek a během několika měsíců zjistí, že lak jejich vozu ztrácí lesk a na přímém slunci jsou viditelné malé škrábance. Kartáče v mycích linkách svojí silou a rychlostí poznamenají povrch moderních laků, které jsou ředitelné vodou ihned při první návštěvě automatizované linky. Každý nadšený automobilista myje a voskuje své auto především ručně a v horším případě využije méně škodlivou bezkontaktní myčku, kterou je však lepší používat jen zřídka, například jen v zimním období, když je opláchnutí auta nutné. Pokud patříte ke skupině řidičů, kteří si chtějí udržet na dlouhou dobu dokonale čistý a lesklý lak bez škrábanců, zjistíte, že je docela věda vyhnout se poškození laku při mytí. Nejde jen o to jednoduše vzít zahradní hadici, auto ostříkat vodou a myslet si, že je auto čisté. Mytí je daleko složitější a je nutné se vyhnout nejčastějším chybám, které mnoho lidí dělá, ale vůbec netuší, že postupně poškozují lak. Proto jsem pro Vás sepsal deset nejčastějších chyb při mytí automobilu, kterých by se člověk měl vyvarovat.

 1. Umývání auta na přímém slunci

Mytí auta na slunci nedoporučujeme
Je příjemné a lákavé jít umývat auto zrovna ve chvíli, kdy na něj svítí slunce, ale rozpálenou karosérii není vhodné oplachovat studenou vodou. Rychlá změna teploty a náhlé ochlazení karosérie zkracuje životnost lakovaného povrchu. Změnou teplot dochází k roztahování a zmenšováni kovu, a tedy ocelových dílů karosérie. Tím dochází k napínání lakované vrstvy, která se postupně poškozuje. Další chybou je aplikace šampónů, leštidel nebo vosků na rozpálenou karoserii od slunečních paprsků. Například autošampóny a jejich pěna, která má za účel odnést kousky nečistot z laku, velice rychle zasychá na karosérii, tudíž veškeré nečistoty, které pěna nesla s sebou dolů z karosérie, nestihly odtéct a zůstaly na povrchu. Také leštěnky a vosky po aplikaci na horký povrch karosérie rychle vysychají. Než například nanesete vosk na celou kapotu, je vosk na místě začátku aplikace úplně suchý a následné rozleštění povrchu je díky tomu velmi náročné. Po každém opláchnutí vozu vodou zůstávají na povrchu kapky, které je nutné utřít, pokud nechcete, aby na laku zůstaly nevzhledné bílé kapky od zbytku vodního kamene. A právě ve chvíli, kdy je karosérie horká od sluníčka, dochází po opláchnutí auta k rychlému vysychání zbytků kapek. Není tak možné celé auto včas vysušit pomocí utěrky a zabránit vyschnutí kapek vody a vzniku fleků od vodního kamene. Tyto kapky jsou viditelné zejména na autech tmavé barvy.

2. Používání klasické pórovité houby

Nepoužívejte na mytí auta klasickou houbu s póry
Klasická pórovitá houba je rozšířený prostředek pro mytí aut, ale pro lak se stává pohromou. Určitě jste se někdy setkali s karosérií, na které jsou viditelné malinké škrábance, které jsou vidět na přímém slunci. A právě za tyto škrábance může klasická pórovitá houba na mytí. Do pórovitého povrchu houby se při mytí nasbírají drobná zrníčka kamínků a jiné malé nečistoty, které pak společně s houbou při mytí vytváří vlasové škrábance na lakovaném povrchu. Klasická houba s nečistotami pak představuje spíše brusný papír, než-li prostředek na šetrné mytí automobilu.

Místo klasické houby používejte šetrnější houbu z mikrovlákna nebo rukavici z mikrovlákna, které mají střapce, na které se špína usadí jen do doby, než houbu opláchnete. Houba z mikrovlákna nebo rukavice z mikrovlákna představují šetrný způsob mytí, protože tvrdé nečistoty se nemají kde usadit. Obrovskou výhodou těchto mycích prostředků z mikrovlákna je možnost praní v automatické pračce. Je tedy možné opakovaně tyto mycí houby prát, a tím si zajistit vždy dokonale čistou mycí houbu. Skvělým řešením je před samotným mytím houbou použít aktivní pěnu, která rozpustí nečistoty a spolu s pěnou odteče z povrchu vozu. Následným opláchnutím vysokotlakým čističem (wapkou) odstraníte všechny hrubé nečistoty. Pak už je mytí houbou nebo rukavicí z mikrovlákna a pomocí autošampónu hračkou.
Klasická houba i rukavice a houba z mikrovlákna
Na intenzivní znečištění houba a rukavice z mikrovlákna stačit nebudou. Hmyz přilepený na přídi vozu Vás donutí houbu stejně použít. Proto je nutné alespoň jednu klasickou houbu vlastnit, ale vybrat si takovou, která je vyrobena z vhodných materiálů. Ideálně takovou, která má jemnou a hrubou stranu, například na odstranění hmyzu (Houba 2v1). Pokud je znečištění laku hmyzem velmi silné, použijte odstraňovač hmyzu. Při použití klasické pórovité houby ji často namáčejte a ždímejte. Nikdy tuto houbu nepoužívejte na mytí disků, protože by došlo k zanesení houby brzdným a ocelovým prachem.

3. Pouze jeden kbelík s vodou

Kýbl s autošampónem a s čistou vodou na mytí automobilu je správné
Ideálním řešením je používat vždy dvě nádoby na vodu, kdy jeden obsahuje vodu s autošampónem a druhý čistou vodu pro oplachování a ždímání znečištěné houby. Tím eliminujete znovu nanášení drobných zrníček nečistot, prachu a kamínků na povrch karosérie ze znečištěné vody. Je to velice jednoduché řešení. Pokud budete, jak je zvykem, stále používat jen jeden kbelík s šampónem na mytí a oplachovat v něm i houbu, pak ani rukavice či houba z mikrovlákna nezachrání povrch laku od škrábanců.

4. Použití jiných čistících prostředků místo autošampónu

Nemáte po ruce autošampón nebo Vám připadá zbytečné utrácet za něj peníze a raději vezmete z kuchyně nějaký čistící přípravek, který je určen na nádobí nebo sanitární zařízení v koupelně? V tom případě raději auto nemyjte! Jiné, v domácnosti používané prostředky, jsou velice účinné k odstraňování mastnoty a nečistot, protože obsahují agresivní látky a rozpouštěče. Takový čistící prostředek Vám hravě odstraní veškerý vosk z karosérie a naruší strukturu laku. Přípravky do koupelen pak obsahují jemný písek, tedy abrazivní částice, díky kterým jsou sice odstraněny hrubé a zaschnuté nečistoty, ale povrch laku poškodíte ihned prvním tahem. Proto je opravdu nutné volit alespoň ten nejlevnější autošampón.

5. Neumytí míst, která nejsou na první pohled vidět

důležité mytí podběhů kol
Ne vždy máte tolik času, aby jste stihli umýt na autě úplně všechno. Ale upozorním Vás, na jaké části automobilu se zaměřit. Umývat auto pouze pro efekt se z dlouhodobého hlediska nevyplácí. Odstranění nečistot a bahna z podběhů, nejlépe vysokotlakým čističem (wapkou), je důležité zejména u starších vozů, které nemají plastové podběhy. Usazená špína, jako je bahno a hlína, na sebe váže vodu a obtížně vysychá. V těchto místech je pak dlouhodobá vlhkost a tím vzniká koroze karosérie. Doporučuji tyto místa při každém mytí vystříkat wapkou. Hlavně v zimním období je nutné využít teplot těsně nad nulou a opláchnout celý podvozek od technických solí.

Pokud máte umyté auto z vnějšku a po otevření dveří si zašpiníte nohavice o práh, je to známka toho, že jste zapomněli umýt další důležitá místa. Po každém mytí auta zůstávají v mezidveřních prostorech zbytky vody. I po otevření dveří od kufru zjistíte, že v meziprostorech zůstávají zbytky vody, které poté tvoří vzdušnou vlhkost. Je tedy na místě tyto prostory alespoň vysušit utěrkou z mikrovlákna nebo vysoce absorpční utěrkou. Vaše auto je vaše vizitka. Pokud zapomenete umýt mezidveřní prostory, můžete se chlubit umytým autem z vnějšku, ale raději před nikým neotevírejte dveře.

6. Umývání auta s hodinkami nebo prsteny na rukou

umývání auta s prstýnkem
Asi každý, kdo nosí hodinky a prsteny, je na tyto šperky zvyklý a vnímá je jako součást ruky a neuvědomuje si riziko, které nastane při mytí karosérie. Většinou si to člověk uvědomí pozdě. Tedy až poté, co dojde k prvnímu škrábanci na laku. Doporučuji tedy sundávat prsteny i hodinky a používat tenké gumové rukavice, které chrání Vaši pokožku před chemií obsaženou v autokosmetických produktech. Záleží však na tom, jak kvalitní autokosmetiku používáte, respektive jak je šetrná k Vaší pokožce. Mějte ale na paměti, že veškeré čističe obsahují různé druhy rozpouštědel a jsou tak hrozbou pro Vaši pokožku. Existují však přípravky, které jsou vyrobeny z přírodních surovin a jsou určeny k aplikaci holýma rukama. Příkladem je produkt Proton K2 obsahující tvrdý karnaubský vosk k jehož aplikaci můžete použít holé ruce a vyzkoušet si jednu z technik nanášení vosku. Je možné, že si tento druh voskování zamilujete. Videoukázku aplikace karnaubského vosku rukama naleznete ZDE >>>

7. Mytí karosérie a kol jednou houbou

Povrch klasické houby a houba z mikrovlákna
Přední kola jsou vždy více špinavá než ta zadní. To souvisí s velikostí brzdových kotoučů a větším přenosem brzdných sil na přední kola. Při tření brzdových destiček o kotouč vzniká jemný mikroprach. Ten se usazuje na discích kol v podobě černého prachu. Pokud tedy používáte stejnou houbu na kola i na karosérii, věřte, že neděláte nic dobrého. Černý prach z brzd je pevná částice, která se zachytí v pórech houby a poté spolu s houbou působí na lak jako brusný papír. Houbu si tak zanesete abrazivním prachem, který poškrábe lak. Pro odstranění prachu z brzdových destiček Vám doporučím čistič disků Roton K2, který rozpouští brzdový prach a silné nečistoty. Přípravek po rozpuštění nečistot změní barvu na fialovo-červenou, a tím signalizuje, že proces rozpouštění proběhl a je možné disky opláchnout proudem čisté vody. Na odstranění nánosů a mytí špatně přístupných míst doporučuji používat kartáč na disky, který Vám výrazně ulehčí práci. Kartáč s plastovými chlupy na první pohled nebudí důvěru v tom, že by měl být šetrný k lakovaným diskům, ale pokud na něj nebudete  příliš tlačit, pomůže Vám odstranit hrubou špínu z míst, kam se houbou nedostanete. Místo klasické pórovité houby použijte na mytí kol houbu z mikrovlákna nebo rukavici z mikrovlákna  a vždy ji odlište, aby jste ji nezaměnili s houbou, která je určena na mytí karosérie.

8. Nechat auto samovolně uschnout

není dobré nechat auto samovolně uschnout
Pokud vlastníte černé auto asi tušíte, o čem tato kapitola bude. Voda obsahuje minerální látky a vodní kámen. Pokud tedy necháte vodu na autě zaschnout, objevíte bílé zbytky minerálu a vodního kamene, které kopírují tvar kapiček vody. Nejen, že tyto bílé stopy nevypadají hezky, ale také se špatně odstraňují. Musíte pak použít leštěnku, clay nebo vosk s leštící složkou. Doporučuji tedy po každém umytí auta vysušit karosérii a také používat autošampón s aktivními tenzidy, které sráží a odpuzují vodu.

A jak vysušit auto nejrychleji?
Pro odstranění zbytků vody použijte nejprve kvalitní silikonovou stěrku . Poté doporučuji použít vysoce absorbční utěrku a umělou jelenici  nebo pravou jelenici na závěrečné dokonalé vysušení. Celé vysušení tak trvá necelých pět minut. A to se vyplatí nejen kvůli lepšímu vzhledu, ale například také pro následující méně namáhavé voskování nebo leštění.

9. Nepoužívání vosku nebo leštěnky

používejte vosky a leštěnky na automobil
Voskování auta je práce na několik hodin a pokud budete postupovat špatně, můžete celé dílo pokazit nebo vážně poškodit některá místa na autě. Naštěstí zde v e-shopu www.parfemydoauta.cz naleznete vosky a leštidla s podrobným návodem, dle kterého můžete bezpečně postupovat. Základem správné péče o lak karosérie je používat alespoň autošampón s voskem, který vytvoří ochrannou vrstvu laku a také dodá lesk. Při použití autošampónu s voskem však počítejte s malou ochranou laku a výdrží vrstvy vosku maximálně 1 - 2 týdny. Proto je lepší volbou používat kvalitní vosk.

Nabízíme mnoho druhů vosků, které můžeme rozdělit na tyto druhy:
- přírodní vosky: Proton K2 | Tvrdý vosk Sheron
- syntetické vosky: vysoce odolný vosk Quantum K2
- nanovosky: Brilliant Wax 1 Nano Pro
- vosky s leštěnkou: Xtreme Polish & Wax 2 | Xtreme Polish & Wax 3
- rychlovosk a detailer: Spectrum K2

Díky speciálním voskům lze dosáhnout dlouhodobé ochrany laku až na 8 měsíců. Pokud nepoužíváte kvalitní vosk a často navštěvujete bezkontaktní práškovou myčku, může to být problém. Více se dozvíte v dalším článku: Poškozuje bezkontaktní myčka lak vozu?

10. Svěření auta ruční myčce nevalné kvality

mytí auta ve specializovanám servisu. na co si dát pozor
Automatické myčky jsem zavrhl hned v úvodu, ale co ruční mytí aut? Obliba ručního mytí v posledních letech stoupá. Vznikají nové provozovny ručního mytí a ne všechny mycí servisy odvedou práci stejně kvalitně. Pokud nechcete auto umývat sami, doporučuji pečlivě vybírat, komu auto svěříte. Firmy v garážích nákupních center nemusí být vždy tou nejlepší volbou, i když nabízejí lákavou cenu. Kvalitní mycí servis poznáte také podle toho, zda Vám dají na výběr z menu mycích programů, které nabízejí. Každý program mytí by měl být pečlivě popsaný úkony a přípravky, které jsou použity. Personál mycího servisu by Vám měl poradit s vhodným výběrem programu. Mycí servis vybírejte také na základě referencí zákazníků, kteří se v tomto oboru vyznají a mají dobré dlouhodobé zkušenosti u svého mycího servisu.

Závěr

Pokud se chcete o své auto pečlivě starat, doporučím Vám se zaregistrovat v našem e-shopu ZDE>>> poté Vám neunikne žádný nový článek z našeho blogu. Vše obdržíte pohodlně do své e-mailové schránky. Sledujte také naše Facebookové stránky a aktuality, kde naleznete všechny žhavé novinky z oblasti autokosmetiky a vůní do aut.

Přeji spousty šťastných kilometrů a radosti za volantem

www.prafemydoauta.cz - Svět luxusních vůní pro radost a dokonalý zážitek za volantem

Autor článku: Oravec V.          2017 © Parfémy do auta.cz, všechna práva vyhrazena - kopírování textů je trestné dle autorského zákona č. 121/2000 Sb.,