Máme OTEVŘENO. Přejeme pohodlné nakupování. Tým PDA.cz

Jak správně čistit kůži v interiéru auta?

Jak čistit a impregnovat kůži v interiéru auta_opt

Kůže jako moderní prvek automobilu

Před deseti lety byla kůže v automobilech považována za prestižní materiál určený do nejluxusnějších modelů aut. Z toho důvodu bylo kožené čalounění použito pouze v nejdražších modelech prémiových značek. V dnešní době je kožené čalounění interiéru dostupné pro většinu modelů aut a stalo se dostupnějším, díky jeho velké oblibě. Kožený povrch je kromě luxusního vzhledu také praktický. Pro jeho životnost, vzhled i funkčnost je velmi důležité nezapomínat na jeho údržbu. Jak správně pečovat o kožený interiér auta, čistit jej a impregnovat, vám popíšeme v tomto článku. Pokud se budete starat o kožené čalounění správným způsobem, tak vám poskytne mnoho výhod. Například zvýší zůstatkovou hodnotu automobilu, pohodlí v interiéru, čistotu povrchu, atraktivní vzhled, voděodolnost a snazší údržbu. Kožené čalounění pro automobilový průmysl se dělí na několik druhů.

Druhy kůží v automobilech

Druhy kůží - pigmentová anilinová a semi-anilinová

Hladká kůže – uzavřená pigmentová:
Je nejznámější a nejčastěji se vyskytující druh kůže v automobilovém průmyslu. Je povrchově celistvá – uzavřená a neabsorbuje vodu. Nejčastěji se jedná o hovězí kůži, která je matná nebo lesklá. Tento typ kůže je velice praktický a poznáte ji tak, že nanesená kapka vody se nevstřebá a barva povrchu se neztmaví. Tento typ kůže se nejlépe čistí.

Hladká kůže – otevřená anilinová:
Anilinová kůže nemá povrchovou úpravu a má tak čistě přírodní zbarvení, které je zvýrazněno pomocí přírodních olejů. Jedná se o nejkvalitnější kůži s přirozenou barvou a strukturou povrchu. Poznáte ji podle toho, že absorbuje vodu a v tomto místě ztmavne.

Hladká kůže – otevřená semi-anilinová:
Semi-anilinová je barvená anilinová kůže, která je na povrchu pigmentována s výraznou přírodní strukturou. Odolává mastnotě a znečištění. Je měkká a poskytuje vysoký komfort. Povrch této kůže také absorbuje vodu, ale v menší míře než anilinová kůže a to díky obarvení, které se provádí dodatečně na požadovaný odstín. Poznáte ji podle toho, že absorbuje vodu a v tomto místě ztmavne.

1. První krok čištění kůže - vysávání

Vysávání kožěných sedadel v automobilu

Začněte vysáváním kožených povrchů v automobilu a zbavte je prachu i dalších pevných nečistot. Doporučujeme používat nástavec na vysavač se štětinami. V případě, že použijete pouze plastovou koncovku vysavače, může dojít k poškrábání kůže, důsledkem kontaktu hubice s tuhými nečistotami jako je písek. Vysávání je důležité, pro usnadnění dalších procesů čištění. Proto vysávání považujte za základní úkon v postupu ošetření kůže, který se nesmí vynechat.

2. Druhý krok čiŠtění kůže – čiŠtění povrchu

Správné čištění kůže v interiéru automobilu

Kožený povrch, který se chystáte čistit, rozdělte na několik menších částí. Například sedadlo rozdělíme na tři části: sedák, opěradlo, zadní strana opěradla. Použijte produkt, který je určený k čištění kůže. Doporučujeme čistič ze sady produktů Auron K2, která obsahuje všechny potřebné přípravky k ošetření kůže. Sada K2 Auron se skládá ze čtyř produktů: Auron Cleaner, Auron Protectant, čisticí kartáč a utěrku z mikrovlákna. Pro tento druhý krok čištění kůže použijte Auron Cleaner- čistič, který aplikujete na povrch a pomocí kartáče roztírejte krouživými pohyby (netlačte na kartáč). Čistěte po menších částech v intervalech 2 - 4 minut. Následně utřete povrch utěrkou z mikrovlákna (je součástí balení Auron K2) nebo jinou bavlněnou utěrkou. Poté pokračujte stejným postupem na další části sedadla, dokud nebude sedadlo kompletně vyčištěno.
Doporučujeme čištění provádět při teplotě nad 18°C. Nedoporučujeme provádět na přímém slunci nebo rozehřátém povrchu. Výhodou čistící sady K2 Auron je pH neutralita - přirozené pH produktů. Díky tomu jsou produkty bezpečné a neovlivňují ochrannou vrstvu kůže.

3. Třetí krok čištění kůže – ochranná impregnace

Impregnace - ošetření kůže v interiéru automobilu

Samotné vyčištění kůže není dostačující pro získání dokonalého vzhledu a dlouhé životnosti. Aby nedocházelo k praskání, oděrkám a předčasnému stárnutí je nutné kůži impregnovat, tedy ošetřit speciálními produkty pro hloubkovou výživu kůže. Tyto produkty dokáží také zamezit vsakování potu do kůže (například na volantu), ochraňují povrch před poškrábáním a špínou. Zajistí elasticitu – přirozenou měkkost kůže a příjemný povrch na dotek.
Doporučujeme produkty pro impregnaci kůže od Sonaxu, Sheronu nebo ideálně pH neutrální Auron Protectant, který je součástí čistící sady Auron K2. Impregnaci Auron Protectant aplikujte pomocí houbičky nebo malého hadříku na suchý čistý povrch a rovnoměrně rozetřete. Nechejte impregnaci vsáknout, ideálně přes noc do druhého dne. Poté povrch vysušte čistou utěrkou z mikrovlákna, která je součástí balení sady Auron K2 nebo jinou, například bavlněnou utěrku.

Matný přirozený vzhled kůže je dosažen, pokud použijete impregnaci ze sady Auron K2.

Lesklý vzhled kůže je dosažen, pokud použijete impregnaci s včelím voskem od Sonaxu.

4. Doporučení pro maximální užitek z koženého interiéru

Doporučení pro údržbu kůže v interiéru auta

Chcete-li udržovat kožené čalounění v dokonalém stavu, doporučujeme čistící sadu Auron K2 nebo podobné kvalitní a ověřené produkty používat pravidelně 3x za rok. Pravidelně ošetřovaný kožený interiér je zárukou dlouhé životnosti, krásného vzhledu, praktičnosti a útulnosti interiéru automobilu. Díky tomu dochází také k menšímu opotřebení kožených částí interiéru a tím je zvyšována hodnota automobilu při dalším prodeji. Investice a pracnost, kterou do čistění kůže vložíte, se mnohonásobně vyplatí. Kůže bude odolnější vůči poškození a automobil i po letech provozu bude vypadat jako zánovního vůz.

5. Videoukázka čištění a impregnace kůže v automobilu pomocí sady AURON K2

Koupit produkt AURON K2 můžete ZDE>>>
Koupit produkt Sheron impregnaci můžete ZDE>>>
Koupit produkt Sonax impregnaci můžete ZDE>>>

Přeji spousty šťastných kilometrů a radosti za volantem

www.prafemydoauta.cz - Svět luxusních vůní pro radost a dokonalý zážitek za volantem

Autor článku: Oravec V. | 2019 © Parfémy do auta.cz, všechna práva vyhrazena - kopírování textů a fotografií je trestné dle autorského zákona č. 121/2000 Sb.,