Máme OTEVŘENO. Přejeme pohodlné nakupování. Tým PDA.cz

Jak čistit a dezinfikovat klimatizaci automobilu?

Dezinfekce a čištění klimatizace aneb klimatizace může být nebezpečná!

Trávíte za volantem vašeho vozu hodně času? Pak je důležité vědět, jak správně používat a čistit klimatizaci automobilu.

"Udělejte něco pro své zdraví. Vdechujte čistý vzduch bez bakterií a zápachu"
Jak čistit a dezinfikovat klimatizaci automobilu jednoduše a rychle
Klimatizace v automobilech je bezesporu příjemná věc a v dnešní době se stává již standardním vybavením nových automobilů. Výhody klimatizace jsou všem dobře známé, ale je důležité vědět, že může být i zdraví nebezpečná. Správné používání a dodržování pravidelné dezinfekce je základem pro bezpečné a zdravotně nezávadné cestování celé posádky automobilu.

Co Vám může způsobit neudržovaná klimatizace?

bakterie v klimatizaci automobilu a ventilaci
Ty nejmenší následky, které Vám může způsobit neudržovaná klimatizace, jsou bolesti hlavy, rýma, kašel, teplota, zánět průdušek nebo únava. V horším případě se můžete nakazit přemnoženou bakterií Legionella, která může být i smrtelná. Na následky a úmrtí již několikrát upozorňovalo televizní zpravodajství. Podrobnosti o bakterii naleznete na stránkách
http://legionella.cz 

Proč bakterie v klimatizaci vznikají?

plíseň v klimatizaci automobilu
Do ventilace se během provozu dostává pyl, smog, viry a další nečistoty. Ty se usazují v potrubí ventilace a výměníku klimatizační jednotky, kde je vlhké prostředí, ve kterém se množí bakterie a tvoří se plísně ohrožující zdraví řidiče a pasažérů.

Jak odstranit bakterie, zápach a plísně z klimatizace (autoventilace)?

Čištění klimatizace automobilu a způsoby čištění
Nejčastěji používané techniky čištění klimatizace automobilů jsou následující:

1. Nejlevnější varianta je použití pěnového čističe s hadičkou, která má však nevýhody. Pro aplikaci přípravku je nutné vyjmout palubní filtr a pomocí trubičky nastříkat pěnu do otvoru nasávající vzduch z prostoru, kde byl kabinový filtr. Současně je nutné mít zapnutou ventilaci na maximální výkon. Doporučuje se při každém čištění vložit nový kabinový filtr.

Výhody: nízká cena
Nevýhody: je nutné vědět, kde se kabinový filtr v automobilu nachází a provést jeho demontáž a výměnu. Při aplikování čističe je člověk uvnitř vozu a vdechuje výpary z čističe. Není možné zavřít auto a nechat působit čistič na celý interiér, z důvodu hrozícího nedostatku kyslíku a nadýchání čističe osobou provádějící aplikaci.

2. Rychlé, jednoduché a účinné řešení, jak odstranit bakterie a zápachy z autoventilace i celého interiéru automobilu, je pomocí biocidního dezinfekčního přípravku ve spreji. Jedná se o tlakovou nádobku, která se aplikuje uvnitř vozu při spuštěné ventilaci a během 15 minut dezinfikuje klimatizaci, interiér a celou ventilační soustavu vozu. Pro použití spreje není nutné palubní filtr vyjmout (výměnu filtru provádějte ve stanovených intervalech uvedených v servisní knize automobilu, cca 1x za dva roky).
Videoukázka použití ZDE >>>
Postup aplikace a detailní informace o produktech naleznete ZDE >>>

Výhody: rychlé a jednoduché čištění celého interiéru. Není nutné demontovat palubní filtr. Odstraňuje 99% bakterií, plísní a jiných zárodků. Odstraní nejen alergenní bakterie, ale i příčiny zápachu.
Nevýhody: menší účinnost než dezinfekce ozónem

postup použití čističe ventilace

3. Finančně i časově náročnějším řešením je dezinfekce klimatizace prováděná ozónem nebo speciálním roztokem v autorizovaném servisu. Zde také servis provádí výměnu kabinového filtru a provede pečlivou kontrolu systému klimatizace. Ozon má výjimečně silné oxidační a dezinfekční schopnosti. Proto se již mnoho let využívá k úpravě vody, neutralizaci pachů, likvidaci bakterií, virů a plísní. Ozon je plyn, který proniká do všech míst a pórů v materiálech. Vyčistí a odstraní zápachy organického i neorganického (chemického) původu. Je tvořen třemi atomy kyslíku, které se samovolně rozkládají na molekuly kyslíku. Výčet aplikací ozonu a jeho použití je velmi široký. Je vhodný pro dezinfekce a dezodorizace nemocničních pokojů, hotelových pokojů, čekáren, ordinací, veřejných prostor, interiérů automobilů, ovocných skladů, sklepů, restaurací. Odstraňuje také zápachy cigaretového kouře z ovzduší i čalounění a nábytku.

Výhody: servis tyto úkony dělá kvalitně, odstraní i jiné související závady
Nevýhody: vyšší cena a časová náročnost

Jak často provádět údržbu klimatizace?

údržba klimatizace automobliů jak často ji provadět
Údržbu klimatizace doporučujeme provádět následovně:

1. Malá údržba (každý rok dvakrát dezinfikovat) - provádějte dezinfekci klimatizace minimálně dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Výměnu palubního filtru provádějte ve stanovených intervalech uvedených v servisní knize automobilu.

2. Velká údržba (každé dva roky) - provádějte údržbu celého klimatizačního systému ve specializovaném autoservisu. Servis provádí tlakovou zkoušku sytému, případně opravu netěsných spojů a doplnění nebo výměnu chladiva. Pokud se jedná o kvalitní servis, provádí dezinfekci ozónovým přístrojem, který tak nahradí použití dezinfekčního spreje.

Jak správně používat klimatizaci v automobilu?

správné používání a čištění klimatizace automobilu
1. Klimatizaci zapínejte pravidelně i v zimním období. Doporučuje se alespoň jednou za dva týdny na několik málo minut. Věděli jste, že klimatizace je účinná pro rychlejší rozmrazení čelního skla v případě, že je motor studený a také pomáhá při odmlžení skel?

2. Vypínejte klimatizaci vždy cca 5-10 minut před příjezdem do cíle, tedy před vypnutím motoru a ukončením jízdy. Výparník se stihne vysušit a tím se omezí vznik vlhkosti, která je rodnou půdou pro bakterie a plísně. Díky tomu se organizmus člověka lépe aklimatizuje na přechod do prostředí venkovní teploty.

3. Nenastavujte teplotu klimatizace na příliš nízkou. Rozdíl mezi vnitřní teplotou v automobilu a venkovní teplotou by neměl přesahovat 5°C. Lidské tělo je schopné tolerovat rychlé přechody teplot jen v rozmezí 5°C. Toto pravidlo se dodržuje velmi zřídka a na dlouhých cestách není někdy na vybranou. Pokuste se alespoň vyšší rozdíl teplot snižovat a pote navyšovat postupně. Tedy při nasednutí do rozpáleného auta postupně snižujte teplotu a před ukončením jízdy postupně navyšujte. Prudké změny teplot mají za následek nejen rýmu, ale také nepříjemný zánět dýchacích cest a středního ucha.

4. S dezinfekcí klimatizace nečekejte na zápach připomínající zatuchlinu. Nejvíce se klimatizace zanáší přes zimu, kdy se používá velmi málo a je tedy nutné na jaře před častějším používáním klimatizaci dezinfikovat. Další dezinfekci je nutné provést po skončení letní sezóny. Tedy ve chvíli, kdy přestanete klimatizaci častěji používat. Není ale na škodu dezinfikovat klimatizaci každé čtyři měsíce, tedy třikrát ročně.

5. Pravidelně provádějte výměnu kabinového filtru ve stanovených lhůtách, které jsou předepsané v servisní knize každého automobilu. Nejčastěji se uvádí výměna každé dva roky. V případě provozu vozidla v prašném prostředí se doporučuje měnit častěji. Každý autoservis Vám předepsanou výměnu palubního - kabinového filtru provede současně s výměnou oleje a kontrolou související s pravidelným servisem.

Doporučení: v případě, že klimatizace velice málo chladí, je nutné navštívit autoservis, kde provedou tlakovou kontrolu a případné doplnění nebo výměnu chladiva v klimatizačním systému.

Závěr

Údržba, čištění a správné používání klimatizační soustavy je důležité pro Vaše zdraví a komfort při cestování.

Přeji spousty šťastných kilometrů a radosti za volantem

www.prafemydoauta.cz - Svět luxusních vůní pro radost a dokonalý zážitek za volantem

Autor článku: Oravec V.          2017 © Parfémy do auta.cz, všechna práva vyhrazena - kopírování textů je trestné dle autorského zákona č. 121/2000 Sb.,


Čističe klimatizací můžete KOUPIT ZDE >>>
 
https://www.parfemydoauta.cz/cistice-klimatizace/

Videoukázka čištění klimatizace pomocí spreje Klima Fresh K2:
https://www.youtube.com/watch?v=9wnpCf2LXW0