Máme OTEVŘENO. Přejeme pohodlné nakupování. Tým PDA.cz

Jak správně umýt auto wapkou bez následků?

Jak správně umýt auto wapkou bez následků? 

Jak správně umýt auto wapkou bez následků-Uvodni-Fotka-450Dokonale čistý automobil chce mít jistě každý. Dnes existuje několik možností, kterými se vydat. Pokud nejste příznivci klasických myček, je možné si automobil umýt svépomocí. Hitem je především vysokotlaké mytí wapkou, které je poměrně jednoduché, rychlé a efektivní. Jak na to? Podívejte se s námi na správný postup. Ten by měl vždy začínat tím, že automobil důkladně opláchnete. Díky tomu máte jistotu, že se z něho jednoduše odstraní prvotní méně usazená špína, stejně jako různé pevné nečistoty. Jakmile máte takto auto připraveno, můžete pokračovat dále.

Nezapomínejte na kvalitní autošampon
Nezapomínejte-na-kvalitní-autošampon-450

Není wapka, jako wapka. Pokud mluvíme o běžném a jednoduchém řešení pro domácnost, je obvykle k dispozici jenom proud čisté vody. Pokud však využíváte samoobslužné mycí linky, je možné kromě proudu vody využít i kvalitního autošamponu. Po prvotním opláchnutí by měla následovat právě fáze, v rámci které ho nanesete. Může se jednat buď o tlakové mytí, kdy voda bude šampon obsahovat, nebo půjde klasicky jenom o nanesení pěny. V obou případech je dobré nechat ji chvíli působit, díky čemuž dojde k lepšímu uvolnění špíny.
Nyní je třeba nečistoty odstranit. Čemu je dobré se vyhnout, to jsou klasické houby s rovnou plochou. Na ty dejte pozor, jelikož v jejich povrchu může zůstat drobný kamínek, který bude pro váš lak pohromou. Lepší je používat například houbu z mikrovlákna. Dejte si pozor také na to, abyste ji vždy důkladně opláchli. Ideální je mít k dispozici dva kýble s vodou. Jeden na odstranění hrubých nečistot a druhý na čistší vymáchání. Dobrou alternativou jsou samoobslužné myčky, kde je wapka vybavena i přídavným kartáčem. Nejenom, že jím stále proudí voda, ale nehrozí ani poškrábání laku.

Postupujte pečlivě
Postupujte-pečlivě-450

Při mytí auta wapkou je také třeba postupovat pečlivě a nic nevynechávat. Nezapomeňte na dostatek vody a tak je vždy lepší nanést pěnu jenom na kousek vozu, ten následně omýt houbu z mikrovlákna nebo kartáčem a poté opět postupovat dále. Neprovádějte nanášení pěny na celý vůz současně. Než obejdete s kartáčem celý automobil, pěna uschne a dojde k mytí takzvaně nasucho. A to rozhodně není správný postup. Bude vás pak čekat opakovaný postup s opětovným nanesením pěny. Pokud se na voze nacházejí silnější nečistoty, daný postup raději několikrát opakujte. Vyvarujte se přílišnému tlačení na mycí houbu nebo kartáč, jelikož to může vést spíše k poškrábání vozu, než k jeho umytí.

 

Finální oplach je samozřejmostí
Finální-oplach-je-samozřejmostí-450

Jakmile je mytí houbou z mikrovlákna nebo kartáčem hotovo, měl by přijít na řadu finální oplach. Zde by měla hrát roli hlavně dokonale čistá voda, v dostatečném množství. Pokud je možnost, hodí se nejlépe měkká voda, u které nehrozí to, že by nechala na uschlém laku výraznější stopy vodního kamene. Dejte pozor jak při oplachování vozu správně postupovat. Vždy je nutné zvolit správný směr, a to od shora dolů. Ideální jsou také pravidelné pohyby ve tvaru elipsy. Tímto postupem zajistíte, že špína bude postupně stékat z horní části vozu až na zem. Jakmile je finální oplach hotový, nabízejí některé samoobslužné myčky i aplikaci vosku. I ten můžete aplikovat, ale samozřejmě už na dokonale čisté a opláchnuté auto. Jakmile je váš vůz finálně umytý, nezapomínejte na to, že je chybou nechat automobil uschnout jenom tak na slunci, nebo dokonce pomocí náporu větru při jízdě. V prvním případě se mohou objevit drobné bílé stopy po kapkách vody. V druhém se na mokrá místa ihned nalepí klasický prach ze silnic. Ideální je po mytí vůz do sucha otřít jemným bavlněným hadrem nebo vysoce absorpční utěrkou. Tím je mytí vozu wapkou hotové.

Jak je vidět, daný postup není vždy úplně jednoduchý. I proto mnoho lidí raději zvolí profesionální péči. Jak vypadá a co při ní můžete získat? To se dozvíte na webu United-C.cz - profesionální kosmetický autoservis.